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Nr. 

Crt. 

Question Answer 

1. In which way are the projects submitted? The submission of projects is done according to the Competition Rules, 

chapter 3.8, in compliance with all the provisions of the Rules in its integrity. 

The Competition Rules, together with all the competition documentation and 

the "Questions and Answers" documents that are an integral part of the 

documentation are available on the official website of the competition, 

https://www.oar.archi/en/concursuri/east-park 

2. We are a temporary team of individual architecture 

offices. We are from Italy and each one of us is a 

member of the Order of Architects in our Country. Do 

we have to fill in the Joint Venture agreement form in 

order to define the team?  

Besides, in case of winning it will be necessary to add a 

local architect from Romania to the team, for obvious 

logistic convenience, and also other specific technical 

operators (i.e. geologist, agronomist, etc). Will it be 

possible to add those operators references after the 

results of the competition, in time for the signing of the 

contract? 

Yes, if the team consists of several legal entities, it is necessary to fill in the 

Joint Venture Agreement in Annex 2 in order to define the competition team 

within the public procurement procedure. Yes, the winning team of the 

competition can subcontract firms, specialists or experts upon the 

completion of the competition phase. 

https://www.oar.archi/en/concursuri/east-park
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3.  Can the winner of the competition subcontract certain 

services to third parties if they have not filled in the 

DUAE and have not participated in the competition 

phase (eg: topographic measurements, biodiversity 

studies, geotechnical study, design of sanitary 

installations, etc.)? 

Yes, the winning team of the competition can subcontract firms, specialists 

or experts upon the completion of the competition phase. 

4.  If there is no subcontractor, annex 2.2 form 4 does not 

have to be filled and included in the envelope? 

Yes, if there are no subcontractors in the competition phase, Form 4 will not 

be included in the envelope. 

5.  Not relevant errors in compiling the documentation are 

cause of rejection of the competition entry? 

 

The reasons for rejecting a project within the Reception Secretariat phase or 

during the judging phase, following the presentation of the Report of the 

Technical Committee, as well as the reasons that may be the basis for 

disqualification following the opening of the sealed envelopes are 

unequivocally defined in the Competition Regulations. 

6.  You sent an applicant for a bank guarantee (Form 1) in 

the "Annex 2.2 Forms" document. Is it necessary to be 

placed in on of the packages? 

The inclusion of participation guarantee form in Annex 2.2 represents a 

material error, reported in the documents of the previous rounds "Questions 

and answers" (Q&A 1, answer to question no. 7 and Q&A 2, answer to 

question no. 8). Participants will not pay a guarantee of participation and will 

not submit Form 1 in this competition. We draw your attention to the fact that 

the „Questions and Answers” documents are an integral part of the 

competition documentation. 
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7.  There is no mention of the “Brief description of the 

architectural-landscape conception” (4.1.2 Competition 

brief) in the Competition rules - point 3.6 Content of the 

project Competition rules. Please clarify details of how 

and where the description has to be submitted. 

According to Article 4.1.2 of the Competition Brief, "Explanatory texts, other 

than captions and image titles, shall not exceed 1000 words and shall be 

conveniently arranged on the drawing boards." Therefore, the explanatory 

text - the brief description of the architectural-landscape concept will not 

exceed 1000 words and will be included on the Competition boards. 

8.  If the contract with the first place winner fails, what fee 

will the best application recieve? 

The negotiation phase is described in the Competition Rules, chapter 4. In 

the exceptional case in which the contract with the 1st place winner is not 

concluded after the completion of the negotiation phase between the design 

team and the Contracting Authority, the 1st place winners cannot be 

remunerated. The situation represents a withdrawal of the tenderer from the 

public procurement procedure, according to the legislation in force. 

9.  Please include in the draft design contract, in Article 3.1 

related to deadlines, the following clarification: The 

mentioned duration is the time for the actual 

preparation of documents and their delivery to the 

authorities and does not include waiting intervals for 

land registry extracts, permits, agreements, approvals, 

local council decisionas, authorizations or other 

decisions related exclusively to the purchaser, if they 

prevent further performing design services. 

The clarification is accepted. 

The clarification was introduced in the Model of the Design Services 

Contract upon request. The document is included in Annex 11 - Additional 

documentation Q & A3. 
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10.  Although the reference to the performance guarantee 

has been deleted from the design service contract, 

there are still statements in clauses 1 (performance 

guarantee account), 6.1. letter g) (contract documents), 

10.1-10.4, 11.4. Please clarify if these clauses become 

null.  

The mentions to the participation guarantee in the design competition 

procedure have been removed from the service contract. 

The clauses for the performance guarantee refer to the design contract 

concluded with the winner of the competition, and are maintained. 

11.  Please clarify the obligation to conclude and maintain 

an insurance policy and its minimum value according to 

the service contract, clause 11.5. 

The insurance policy clauses are maintained. The value of the insurance 

policy will be established in the negotiation procedure between the 1st place 

winners and the Contracting Authority. 

12.  Does the total price of the services/design fee include 

on-site participation, designer supervision during the 

construction period and if it includes to what extent? 

Please clarify the amount of this! 

Yes. Participation in the works on the site and supervision of each of the 

stages of the project, described in Annex 2.3.2 - Financial Proposal, are 

activities included in phases 3.4, 4.4, respectively 5.4 - Technical 

Assistance. Competitors will specify the amount allocated to this phase by 

completing Annex 2.3.1. - Financial proposal (Competition material), in 

compliance with the cost estimate presented in Annex 2.6. 

13.  Does the Park East Design Contract maximum cost 

estimate (1.200.000 Euro) include engineering costs 

(e.g. external works, structural, etc)? If not, what would 

be the maximum budget for this? 

The estimated cost includes all phases of the entire design service contract, 

with the purpose to obtain the building permit for each of the stages defined 

according to Annex 2.3.2 - Financial Proposal. Please see Annex 2.3.2 - 

Financial Proposal. 
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14.  In appendix 2.6 Estimated cost of investment and 

design services you provide estimated cost of 

intervention in the whole area which is divided into 

subcategories. You state that category I-Construction 

with light structures is estimated at 1.200.000 EUR. Is 

this number estimated for all planed architectural 

interventions of 2.500 sqm, including building for 

practicing indoor sports, multifunctional hall, etc.? 

Yes. 

15.  Will the method of payment of the contract be 

established between the winner and the contracting 

authority? Will the payment for the design services be 

made in instalments for each of the 5 sections of Annex 

2.3.2 - Financial Proposal or will it be made in a single 

instalment upon finalization of the design works? 

The payment of the design services is made in installments, according to 

Annex 2.3.2. The details of the method of payment may be determined in 

the negotiation procedure between the Contracting Authority and the 1st 

place winner. 

16.  Should Annex 2.3.2 - Financial Proposal detail the 

studies and activities to be carried out for each service? 

If it is necessary to detail them, can an amount for 

unforeseen work be entered? 

As Annex 2.3.1 - Financial Proposal is a material presented in the 

competition, and submitted by competitors in accordance with point 3.6 of 

the Competition Rules and point 3.7 and protected by anonymity, the 

provided template must be kept, and its modification may be considered 

distinctive sign. Details concerning the Financial Proposal can be discussed 

during the negotiation phase, in compliance with the amounts proposed for 

each design stage separately during the competition phase. 

We also draw attention to the fact that exceeding the maximum cost 



 

 6 

 

estimate for the design services attracts a score of 0, according to the 

Competition Theme (Chapter 5, Award Criteria). 

17.  Annex 2.3.2 - Financial Proposal states “... the provider 

will verify and implement ... the specific requirements of 

the beneficiary, including those for BREEAM 

certification”. We mention that the time and the 

maximum investment and design estimate can be 

significantly exceeded for reasons related to the 

specific requirements of the BREEAM norms and the 

costs associated with the elaboration of the 

documentation of authorized BREEAM specialists. 

Please clarify if the aim is to obtain a BREEAM 

certificate and what is the minimum score required. 

The aim is to obtain a BREEAM certificate, with a minimum of 85 points. 

Given the nature of the public procurement procedure, the maximum design 

cost estimate does not change. 

18.  The document "2.6 Estimated cost of investment and 

design services" page 9 it is stated that the value of the 

studies related to design (Zonal Urban Plan, 

respectively preliminary studies) must be added to the 

design value. However, the budget for the value of the 

service contract (page 11) did not include a budget for 

the preliminary studies. We request their removal from 

the service contract or supplementation of the budget 

accordingly. 

The value of design-related studies was not detailed, but was included in the 

cost estimate. The maximum design cost estimate according to Annex 2.6 

shall be maintained. 
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19.  Are operations allowed to change the topography in 

certain areas of B (urban garden)? 

Yes. It is part of the spirit of the Brief to propose interventions of various 

kinds for the area of Public Garden - B. There are no restrictions in this 

regard, other than those specified by the Brief. 

20.  In the area of the main access from the West (Lake 3 

and Iulius Mall) the limits of the future East Park 

(proposed location), as they appear in the .dwg file 

Topo_Parcul-Est from the competition documentation, 

overlap with a portion of Intre Lacuri street, a car and 

pedestrian ramp to the garage of some collective 

dwellings and a roundabout dedicated to the return of 

vehicles belonging to a neighboring block of flats. 

Road accesses to existing dwellings and facilities must be maintained. But 

to the extent that solving the main entrance from the west involves 

remodeling the road and pedestrian routes, intervention is allowed. 

21.  Should car access be maintained on the fragment of 

Intre Lacuri street towards the Iulius Mall car park and 

for the Univers T hotel supply? 

22.  Should car access to the garage access ramp and the 

pedestrian ramp of the neighboring block of flats be 

maintained? 

23.  Should the roundabout dedicated to the return of 

vehicles belonging to the neighboring block of flats be 
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kept or can it be removed? 

24.  Can car garages along the northern limit of the park be 

proposed for demolition or should solutions be found to 

integrate them into the landscape? If it is necessary to 

rehabilitate and integrate them into the landscape, will 

the costs be borne by the City Hall of Cluj-Napoca and 

must be estimated in this project or by their users in 

other subsequent phases and are not subject to 

competition? 

According to current information, some of these garages have already been 

demolished, and the existing ones will be removed as well. 

25.  Please clarify which are the areas D3 and D4 - in annex 

6, fig.12, there are different hatches on the map for the 

northern, southern and western shores but by text all 

the shores are identified as D3, while in fig.13 we have 

different hatches for the southern and northern shores 

but are marked D3 (north) and D4 (south). Also, by the 

phrase 'unmanageable shore' it is meant to convey that 

no interventions can be performed on the banks 

marked with D3? 

The northern shore of Lake 3, marked D3 as a result of a drafting error (FIG. 

13, Annex 6), actually belongs to area D4, intended for development. Only 

the western shore of Lake 3 is the D4 area and remains undeveloped, as it 

contains valuable flora and fauna. Please refer to the document 

Fig13_Revision attached in Annex 11 - Additional documentation Q&A3. 

26.  If the northern and western shores of Lake 3 (zone D3) 

are considered unmanageable, why are they included 

in the intervention perimeter? 

The northern shore of Lake 3, marked D3 following a drafting error (Fig. 13, 

Annex 6), actually belongs to area D4, intended for development. Only the 

western shore of Lake 3 is the D4 area and remains undeveloped, as it 
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27.  In Figure 13 of Annex 6 - Support Documentation, the 

north-eastern shore of Lake 3 is indicated as D.3 - 

Protected shore upon which design interventions will 

not be made but has a color similar to D.4 – shore 

subject to interventions. Also, the northeastern shore 

seems to be separated from D.3. Please clarify whether 

the north-eastern shore is suitable for design 

interventions or not. 

contains valuable flora and fauna. Area D4 is included in the intervention 

perimeter because it is part of the ansamble, and its immediate vicinity with 

inhabited areas is required to be resolved. 

Please refer to the document Fig13_Revision attached in Annex 11 - 

Additional documentation Q&A3. 

28.  Area D3 is considered a protected shore that cannot be 

subject of design interventions, but when visiting the 

site we were indicated to create a good neighborhood 

between the newly built blocks west of Lake 3 and the 

water surface. Thus, what exactly does it mean the fact 

that the shore cannot be subject of design 

interventions? 

29.  Is fishing allowed on the lakes in the protected area in 

catch and release system? 

No.  

30.  During the site visit I noticed fishing activities in the 

area, especially around Lake 3. Is this type of activity 

accepted? 

No. 
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31.  Competition brief provided description of drawn 

elements presented on panels. Board 3 should 

represent proposed design for Zone C.2 – designing 

the access to the biotope protection area, arranging the 

slope area – C.1, designing the crossing apparatus 

throughout the protected area. Depending on the 

concept and design proposal, is it possible to show 

those aforementioned areas as three individual plans 

due to extensive area? 

Competitors are free to choose the most suggestive graphics to explain the 

proposed solutions, of course, respecting the general format and 

composition of the various drawings specified by the Brief. 

32.  According to the Competition Brief, Pag. 24, Pct 3.5.2., 

Alin. 2, " In addition to the buildings accommodating the 

sports functions […] or specialized in the observation 

and surveillance of the nature reserve (pavilions, 

platforms, walkways 200-350 sqm)." Does this area 

dedicated to platforms, walkways, gazebos refer only to 

the ecosystem area and its protection or does it refer to 

the entire site? 

The constructions listed on page 24, point 3.5.2., Para. 2 are the only ones 

allowed in the reservation area (A) and its protection areas (C). 

33.  The brief mentions the need to locate an area "for 

replaceable waste disposal units". Do these units 

actually refer to mobile waste bins, or do they represent 

something else? 

The passage refers to an area designed for handling recyclable waste 

collection containers. 
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34.  The alley in the southern area of Lake 3, the one that 

connects the park with the Mall, provides access only 

for the stadium in the area, or is it the main access road 

to the lands with Cadastral Numbers 271491, 

respectively 388898? 

The stadium located south of Lake 3 is not included in the study area of this 

design competition. Thus, solving the accesses to the stadium is not part of 

the project's objectives, even if its presence is related to the existing 

situation and cannot be ignored. 

35.  Is it possible to use the resistance pillars in the area of 

the protected Biotope, in such a way as to ensure 

crossings in this area? 

Any heavy structure in the protected Biotope area shall be avoided. 

36.  In the southwestern area of Lake 3 there is a fenced 

construction, which in the topographic elevation is not 

marked. Can you tell us what its function is, as well as 

its legal nature? 

With the exception of Julius Mall and the housing complex, there are no 

other urban-relevant neighboring elements in the southwest of Lake 3. 

37.  Are commercial functions allowed - terraces, 

restaurants and if so, only in the perimeter of the public 

garden? Or around Lake 3? 

The presence of small public catering units is allowed in the perimeter of the 

park (zone B) and on the landscaped shore of Lake 3 (zone D4). However, 

with the exception of the architectural programs explicitly provided for in 

point 3.5.2., the presence of permanent buildings in the proposed 

arrangement is also undesirable and against the spirit of the overall 

intervention. 

38.  What is the structure and garden that appears to the It is the neighborhood’s small park with a playground, which needs to be 
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east of Lake 3, within the boundary intervention? redesigned and integrated into the new landscape composition. 

39. We would be interested to know the exact position on 

the site of the Salix Alba willow mentioned in the 

documentation. 

The tree is located in the northeast corner of the parallelogram formed by 

the concrete street, the parallel dirt road to the north of it and the two 

parallel paths that connect them in a northwest-southeast direction. Please 

see the document Salix Alba_position attached in Annex 11 – Additional 

Documentation Q&A3. 

Important 

We inform the participants in the contest that Mr. Șerban Țigănaș, full member of the Jury of the design competition, recused himself from this 

position on 4.01.2020. Therefore, the deputy member representing the profession of architect, arch. Tamina Lolev, will take over the role of full 

member of the Jury throughout the Jury proceedings of the East Park international design competition, according to the Competition Rules, art. 1.5.4. 

arch. Mirona Crăciun  

Competition Coordinator 

Professional advisors: 

arch. Kázmér Kovács 

arch. Răzvan Vasiu 


